Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Loiredalen vinregion

Loiredalen, med strækning fra Paris mod Atlanterhavet, er regionen det største franske område som producerer alle vintyper som hvidvin, rødvin, rosévin, mousserende vin samt sød vin. Som alle andre vinregioner har Loiredalen også forskellige underregioner, som har egne druesorter, appellationer og smagsprofiler. Regionen er bedst kendt for sine hvidvine, især Sancerre og Pouilly-Fumé , som er fremstillet på kun Sauvignon Blanc. Vinproduktion mod vest er det Muscadet druen der dominerer, mens der i den centrale del af Loire fokuseres på Chenin Blanc. 

Loiredalen har også en lang historie med vinfremstilling, der går flere århundreder tilbage. I højmiddelalderen var vinene fra Loiredalen faktisk de mest værdsætte vine på tværs af England og Frankrig – endda mere end vinene fra Bordeaux. Udover at være vinproducent, er området også kendt for sin rig kultur, fantastisk natur og storslåede slotte. Dette blev også bevidst i 2000 da UNESCO tilføjede Loiredalen til verdensarvsliste.

Loiredalens underregioner

Loiredalen er en region som dækker op mod 300 km fra det centrale Frankrig, som strækker sig fra øst til vest, og dertil opdelt i flere underregioner, som hver især har egne unikke karakteristika. 

Floden Loire har en betydningsfuld rolle i regionen samt indflydelse på klimaet som tilføjer de ekstra graders temperatur, som gør at druerne vokser, når områderne nord og syd for Loire dalen har vist sig at være ugunstige for vindyrkning. Udover at vinmarker er langs siderne af Loire floden, er flere af flodens bifloder også godt beplantede herunder floderne Allier, Cher, Indre, Loir, Sèvre, Nantaise og Vienne. Området har et kontinentalt klima, der er stærkt påvirket af Loire-floden og Atlanterhavet i den vestlige udkant af regionen. 

Tættest på Atlanterhavskysten, sydøst for byen Nates befinder under regionen Pays Nantais sig, hvor Muscadet – appellationer er vigtigst i området. Dog de mest bemærkelsesværdige er Muscadet-Sèvre et Maine og Muscadet Coteaux de la Loire, som er neutrale og tørre hvidvine lavet af Melon de Bourgogne-druen. 

Fra Anjou i nordvest til Samur i sydvest, strækker området Anjou-Samur sig. Under regionen Anjou-Samur er kendt for Rosé d’Anjou lavet med den søde druesort Grolleau, rødvin med Cabernet d’Anjou og Anjou Gamay og tør hvidvin med Anjou Blanc.  Anjou appellationen er også kendt for sine søde vine.  

I Saumur fremstiller også rosévin Saumur Mousseux mousserende vin lavet på druen Chenin Blanc. Her er det også værd at nævne appellationer omfatter Saumur-Champigny (let Cabernet Franc, Coteaux du Layon (mellem sød Chenin Blanc) og Quarts de Chaume og Bonnezeaux (sød, botrytiseret Chenin Blanc).

I midten af Loire omkring byen Tours befinder sig i underregionen Touraine og er kendt for sine rødvine af druesorten Cabernet Franc fra appellationer Chinon og Bourgueil. Hvidvine fra Vouvray og Montlouis samt Pinot Noir og Sauvignon Blanc fra Cheverny. Resterende vinproducenter falder ind under det store og varierende Touraine AOC.

Østlige del af Loire , også kendt som øvre Loire, er hjemsted for Loiredalens to mest berømte appellationer Sancerre og Pouilly-Fumé med deres tørre hvidvine lavet på Sauvignon Blanc druer. Dertil er det værd at nævne, at området omfatter Quincy, som er Frankrigs næstældste appellation. 

Loiredalen og druesorter

Loiredalen er vinregionen, som har et bredt udvalg af druesorter samt vintyper end nogen anden vinregion i Frankrig. Området har mange forskellige druesorter, som findes, men nogle af de mest populære druer er Melon de Bourgogne, Sauvignon Blanc,  Pinot Noir,Cabernet Franc, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon og Grolleau Noir.

Melon de Bourgogne

Importeret af hollandske forhandlere i det 17 århundrede til Muscadet regionen er denne druesort pålidelig hvid drue med neutral smag. Fremstillet på denne drue er appellation Muscadet-Sèvre et Maine, som er den bedst kendte. Det er en vin som karakteriseres som syrlig og kombineres ofte med skaldyr og fisk.

Sauvignon Blanc og Pinot Noir

Sauvignon Blanc druesort er den primære og dominerende hvid drue i det øvre Loires og anvendes i at fremstille vin regionens to mest kendte vine Sancerre og Pouilly-Fumé. Druen anvendes også i Menetou-Salon samt i fremstilling af mange hvidvine i den centrale Loire. Dertil en anden drue som også anvendes en del i det øvre Loire er den populære røde drue Pinot Noir. Druen findes også i de fleste af de rødvinsblandinger og roséer, som også fremstilles i øvre Loiredalen.

Cabernet Franc

Den vigtigste rødvinsdrue i det centrale Loire, som anvendes til at fremstille  rødvin, rosé og mousserende vin. Appellationerne Chinon og Bourgueil er kendte for at lave mellem fyldige rødvine.

Chenin Blanc og Cabernet Sauvignon

Chenin Blanc er kendt for at være en alsidig hvid druesort, som især dyrkes i det centrale Loiredalen, og anvendes til både tørre og søde vine samt mousserende vine. Vouvray er også hjemsted for de største beplantninger af drue Chenin Blanc, hvorimod Savennières appellation I Anjou-regionen er kendt for sin produktion af tør Chenin Blanc vine.  Cabernet Sauvignon, rød drue, er plantet i mindre mængder i Loiredalen grundet klimaet, da Cabernet Sauvignon foretrækker varmt klima.

Malbec, Gamay Noir og Chardonnay

Druen Malbec, sort drue, bliver primært brugt til blandede rødvine. Derimod, Gamay Noir, er rød drue fra Bourgogne regionen, som trives i det kølige klima, især i under regionerne Anjou og Touraine. Chardonnay, også en kendt drue i vinverdenen, bliver typisk set i Loire anvendt i blandinger til hvidvin samt mousserende vine.

Grolleau Noir

Rød druesort som er unik og findes kun i Loiredalen – mere konkret i Touraine. Denne druesort anvendes i en del af rosé-appellationer, herunder Anjou, Saumur og Touraine, dog ikke når det kommer til rødvin versioner. Det er en typisk praksis at blande Grolleau Noir med Gamay druen for at fremstille Rosé d’Anjou.

Loiredalen og klima

Loire er karakteriseret af en geologisk mangfoldighed, som betyder at regionen har tilstedeværelse af forskellige jordtyper. Alt dette har en indflydelse på dyrkning af druesorter samt hvordan vinbønderne vedligeholder praksis i vinproduktion. 

Øvre del af Loire, som også omfatter under regionerne Sancerre og Pouilly-Fumé, har et kontinentalt klima, som medfører kolde vintre og varme somre. Kendt for sin kalkstens jord, som giver vinene en mineralsk og flint agtig karakter.  Vine fra det øvre Loiredalen er kendt for at fremstille sprøde, syrlige vine med smagsnoter af græs, grøn æble og citrus. 

Midten af Loiredalen omfatter under regionerne Touraine og Anjou-Saumur og er kendt for et lidt mildere klima med en blanding af oceaniske og kontinentale påvirkninger. Jordbundsforholde er forskelligartet og omfatter kalksten, ler og sand. Vine fra området er kendt for fremstilling af vine som spænder fra tør og sprød til sød og lækker. 

Loiredalen er tættest på Atlanterhavskysten med sine underregioner Muscadet og Pays Nantais er karakteriseret med sit klima som har køligere temperaturer og høj nedbør. Kendt for sin granit- og skifer jord, som resulterer i vine med en markant mineralsk karakter. Vine fra denne del af Loiredalen er kendt for vine som er sprøde, med høj syre med smagsnoter af grønt æble, havsalt og citron.

Kombinationen af klimaet og jordbundsforholde i Loiredalen har også en en unikt og stor indflydelse på smagen, samt stil af vine som bliver produceret i regionen. I korte træk er vine fra øvre Loiredalen kendt for at være mere sure med smagsnoter af mineralsk karakter. Midten af Loire er mere varierende  i stilen, og kan spænde alt fra tørre og sprøde til søde smagsnoter, mens vine fra nedre Loiredalen har tendens til at være lette og sprøde vine med smagsnoter af mineralsk karakter.

Relaterede emner til Loiredalen vinregion

Loiredalen vin

Sancerre drue

Søde vine fra Loiredalen

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)