Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Bourgogne vinregion

Bourgogne i Frankrig er en af verdens mest kendte vinregioner. Regionen er opdelt i mange forskellige vinområder, som har egne klassifikationer. Dog, regioner som mest dominerer produktionen af Bourgogne- vine er Chablis, Côte des Nuits, Côte de Beaune og Côte Chalonnaise. Regionen strækker sig fra det nordlige Auxerre, hvor vindistrikt Chablis befinder sig, til Lyon mod syd, hvor Beaujolais også er inkluderet.

Klima i Bourgogne

Det som giver Bourgogne vine karakter er regionens jordbunds forhold. Placeret i det østlige og centrale Frankrig betyder, at området har et meget køligt klima. De kølige klimaforhold medfører, at druerne kan bevare druernes syre, hvilket er en vigtig faktor for at fremstille en velafbalanceret og alders værdig vin. Bourgogne vinmarker er placeret på kalksten jord kaldet Kimmeridgian, som har god dræning, og dermed bidrager til vinene samt deres karakteristiske mineralitet.

Druesorter

Bourgogne er et af de mest kendte vinområder i Frankrig, og her fremstilles nogle af verdens bedste Pinot Noir og Chardonnay vine. Der findes også vinproducenter, som fremstiller mousserende vine under navnet Crémant de Bourgogne, hvor andre vine fremstilles af Bourgognes fire vigtigste druesorter – udover de to ovennævnte er der også Gamay og Aligoté.

Bourgogne og klassifikationer

Selvom Bourgogne fremstiller nogle af verdens bedste vine, kan opdeling og klassifikation af vine blive lidt kringlet. Dog i korte træk har kirken ejet de bedste skovområder og vinmarker frem til den franske revolution. Herefter begyndte man at give jorden til bønder og købmænd. Hele Bourgognes klassifikation blev formaliseret i 1930’erne, som også i dag kategoriserer vine i fire niveauer. 

Regionale vinedisse er de generelle vine, som er simplere og fremstilles af Chardonnay eller Pinot Noir druesorter, for eksempel Bourgogne AOC.

Landsby vine – i disse vine skal alle druesorter som anvendes i fremstilling af vinen fra den pågældende landsby fremstå på vinens stikket. I Bourgogne befinder der sig i alt 44 landsbyer, hvor nogle af de berømte er Gevrey-Chambertin, Volnay, Puligny-Montrachet og Meursault.

Premier Cru og Grand Cru vingårde som fremstiller disse vine er  udvalgte vinproducenter, som over historisk lang periode har vist overlegne evner at fremstille vin. Der findes 629 Premier Cru-vinmarker og 33 Grand Cru-vinmarker. Samtlige druesorter, som anvendes i denne kategori, skal stamme fra den angivne vingård.

Bourgogne og regioner

Bourgogne er vinregion med opdelte vindistrikter eller også kendt som subregioner, nemlig Chablis, Côte d’Or, Côte de Beaune og Côte Chalonnaise. Her er det også væsentligt at påpege, at Côte d’Or yderligere er opdelt i to subregioner: Côte des Nuits og Côte de Beaune.

Blandt disse underregioner er  Côte d’Or den vigtigste, eftersom der i alt rummer 32 af de 33 Grand Cru vinmarker. Dertil findes der også den femte underregion ved navnet Beaujolais, men denne betragtes separat, da denne underregion i Bourgogne er underlagt diverse restriktioner, som er hovedsageligt fokuseret på den røde Gamay druesort.

Chablis

Nordligste del af Bourgogne region er kendt for sine hvidvine baseret på Chardonnay druesort. Det som også kendetegner vinproducenterne i Chablis i modsætning til andre producenter af Chardonnay vine – er at de lagrer vine i rustfrie stålkar, som er med til at give frisk smag og markant sprød smag.

Côte des Nuits

Côte de Nuits ligger i det nordlige Bourgogne nær byen Dijon. Kendt for sine klassiske rødvine af Pinot Noir vine, producerer regionen også Rosé vine og Chardonnay vine, og byder på nogle af verdens mest eftertragtede vingårde, hvor nogle af de dyreste franske vine stammer fra.

Côte de Beaune

Beliggende syd for Côte des Nuits, og er den sydlige halvdel af Côte d’Or, er kendt for fantastiske hvidvine fremstillet af Chardonnay og et par røde druesorter. Côte de Beaune er opkaldt efter byen Beaune.

Côte Chalonnaise

Beliggende syd for Côte de Beaune fremstilles både rødvine og hvidvine. I denne region er der  ingen Grand Cru vinmarker, men regionen er kendt for dyrkning af Pinot Noir, Chardonnay og Gamay. 

Mâconnais

Den sydligste region i Bourgogne, som ligger syd for Côte Chalonnaise i nærheden af Beaujolais. Druesorter dyrkes på bølgende vinmarker, hvor Chardonnay er den primære vin som fremstilles her – dog er det vigtigt at påpege at regionen er beplantet af Pinot Noir og Gamay.

Smagsnoter Bourgogne vin

Generelt set er Bourgogne vine kendt for at være afbalancerede og delikate blomster aromaer. Når der er tale om rødvine, er de kendt for sine traditionelle rødvinsfarvet med noter af krydderier, ribs, kirsebær og hindbær. På den anden side når der er tale om hvide vine kan spænde fra bleggul til fuld farve med smagsnoter af citrus, urter, æbler og ferskner. 

De karakteristiske jordsforholde i Bourgogne er også noget som generelt er genkendeligt i mange Bourgogne vine – nemlig noter af mineralitet, som giver vinene unikke smagsprofiler og mange variationer. I det hele taget er Bourgogne vine spændende at udforske takket være forskellige druesorter som gør alle underregioner unikke. 

Eftersom Bourgogne vine , både rødvine og hvidvine, har mangfoldige smagsprofiler betyder at vine passer godt til forskellige madkombinationer. De røde vine egner sig bedst til retter med blandt andet kylling og lam, hvorimod de hvide vine egner sig godt til fisk, skaldyr og salater. Dertil oste kombinationer såsom parmesan, gedeost og gouda er også  fantastisk egnet til hvide Bourgogne hvidvine.

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)