Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Loiredalen vin

Loiredalen befinder sig i det centrale Frankrig og er verdensberømt vinregion, selvom den oftest bliver overskygget af andre franske vinregioner som Bordeaux og Bourgogne. Dog skal man ikke tage fejl af Loiredalen, som byder på et bredt udvalg af forskelligartet vintyper som hvidvin, rødvin, rosé og mousserende vin. Regionen er generelt karakteriseret for at have køligt klima, og her fremstilles vine druesorter som Cabernet Franc, Gamay, Melon de Bourgogne, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir.

Loiredalens underregioner

Regionen er mest kendt for sin Chenin Blanc søde dessertvine som spænder fra tørre til søde vine, dertil Sauvignon Blanc druen som forbindes med Sancerre vine og andre druesorter som Cabernet Franc og Gamay også forbindes med denne region. Loiredalen er en region som dækker op mod 300 km fra det centrale Frankrig, som strækker sig fra øst til vest, og dertil opdelt i tre sektioner, når der er tale om vinfremstilling – Østlige del, Midten og Muscadet.

Centrale Loiredalen - Terroir af Sauvignon Blanc druen

Den centrale del af Loiredalen, nær byen Borges, rummer flere af regionens berømte appellationer. En af dem er Sancerre, som er kendt for sine Sauvignon Blanc hvidvine. Den anden vigtige appellation er fra under regionen Pouilly-Fumé, som også fremstiller hvidvine på Sauvignon Blanc druen, dog er druen dyrket på andre jordbundsforholde, som giver andre smagsnoter i forhold til Sancerre hvidvine.

Hertil er det også væsentligt at nævne, at Sancerre også fremstiller lette rødvine lavet på druen Pinot Noir, hvilket heller ikke er usædvanligt taget i betragtning, at Bourgogne ligger ikke så langt øst for disse vinmarker.

Det øvre Loiredalen - også kendt som land af Châteaux og Tuffeau

Denne del af Loiredalen, også kendt som den østlige del, opdeles i grove træk i to underregioner. Det første er Touraine, som er nær byen Tours, mens det andet område er Vouvray og Montlouis-sur-Loire. I denne del af Loiredalen findes også nogle af de mest kendte kongelige slotte.  I underregionen Touraine fremstilles rødvine, hvidvine og rosévine. 

De mest dominerende druer som Chenin Blanc, Sauvignon Blanc og Chardonnay. Andre druesorter som Gamay, Malbec og Cabernet Sauvignon findes også i denne del af Loiredalen, dog er Cabernet Franc den primære druesort. Når der er tale om rødvine lavet af 100% Cabernet Franc findes i Loiredalen jo længere man rejser mod vest. 

Vest for byen Tours befinder appellationerne som Vouvray og Montlouis-sur-Loire, og drager godt nytte af områdets mikroklimaer, som giver gode muligheder for at fremstille tør og sød mousserende vin efter champagnemetoden. Længere mod vest andre søde vine er Savenierres og Côteaux de Layon.

Midten af Loiredalen - Chinon, Saumur og Anjou

Vestpå findes byerne Chinon og Bourgueil , hvor meste af regionens rødvin fremstilles baseret på 100% Cabernet Franc. Vine fra Chinon er kendt for sine let til mellemfyldige vin, mens Bourgueil  har mere rustik og tanniner sige vine. Begge af disse to byer og deres områder, anses for at have de ideelle jordbundsforholde for fremstilling af 100% Cabernet Franc rødvine.

I centrum af Saumur findes det eventyrlignende slot i centrum af byen, og her er appellationen Saumur-Champigny fremstiller fantastiske 100% Cabernet Franc rødvine samt området omkring Saumur er en af største franske producenter af mousserende vine lavet på druen Chenin Blanc. Området omkring byen Angers kaldes Anjou, kendt for sit mikroklima og er kendt for sine Rosé d’Anjou og Cabernet d’Anjou, som varierer alt fra tørre til lette rødvine lavet på druerne Cabernet Franc og Grolleau.

Nedre Loire - Muscadet og Nantes

Den vestlige underregion af Loiredalen er også kendt som Muscadet i sin opdeling, og er den store region, som omgiver byen Nantes. Tættest på Atlanterhavet startede man i 1600 tallet at plante druen Melon de Bourgogne i området. Denne drue har ingen relation med Muscat druesort at gøre, anvendes navnet i områdets fire appellationer som Muscadet-Sèvre et Maine; Muscadet-Côtes de Grand Lieu; Muscadet-Coteaux de la Loire; og almindelig Muscadet. Vine fra området er kendt for at være fyldige samt afbalanceret i deres friske syre

Generelt smagsprofil af Loiredalen vine

Loiredalen er karakteriseret af en geologisk mangfoldighed, som betyder at regionen har tilstedeværelse af forskellige jordtyper, samt mikroklimaer som har indflydelse på de fremragende vine som regionen fremstiller. 

Hvidvine fra Loiredalen er helt perfekte til forår og varme somre, idet den generelle smag struktur er friske og frugtige aromaer, og deres syre gør vine lettere. Lettere søde og lyserøde rosévine, som kommer fra Loiredalen, kendt som en perfekt vin til sommer med deres forfriskende smag. Loiredalens  rosévine er perfekte til at nydes på egen hånd eller som kompliment til aperitif.  

Smagprofilen af rødvine fra Loiredalen kan være enten lettere eller fyldige, dog det som Loire rødvine adskiller sig fra Bourgogne eller Bordeaux generelt lysere og mere glatte.  De lettere røde smagsprofiler egner sig godt til grillmad, mens de fyldige er perfekte til efteråret samt et alternativ til de mere traditionelle vintervine.

De mousserende vine fra Loire har et godt ry og regionen fremstiller fremragende mousserende vine, som har smagsprofil for at være sprøde og hælder mod de tørre smagsnoter – lidt ligesom de hvide vine fra regionen.  Regionen er ikke kun kendt for sine hvidvine, men også for fantastiske søde vine, som har et bredt udvalg og egner sig perfekt til apperigtig eller kombination med desserter. Søde hvidvine fra Loire bliver oftest kombineret og fungerer godt med blå oste

Relaterede emner til Loiredalen vinregion

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)