Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Alsace vinregion

Vinregionen ligger i det nordlige Frankrig og grænser op til Tyskland. Alsace ligger mellem Vogeserne og Rhinen – mere end 100 km lang fra nord til syd. Historisk har området tilhørt både Frankrig og Tyskland, hvorfor det måske også forklarer flere Alsace landsbyer, at nogle vingårde har tysk-klingende navne.  Vinregionen Alsace som vi kender i dag er fransk.

Klima

Regionen nyder ikke kun kulturelle indflydelse fra Frankrig og Tyskland, men også klimaet. Alsace er kendt for sit køligt kontinentalt klima karakteriseret af varme og solrige somre samt lange og tørre efterår. Disse klimaforhold betyder også, at druerne når deres høje niveau af modenhed.  Vinregionen har ikke kun et frodigt miljø og et enestående klima men også en stor mangfoldighed når vi taler om jordbundsforholde. Alsace består af en bred vifte af forskellige jordarter som kalksten, sandsten, ler, granit og vulkanske klipper på skråninger. Og på disse sydvendte stejle skråninger ligger de største vinmarker og nyder den helt optimale sol eksponering. Skråninger og bakker er i højde på mellem 200 og 400 meter med 14.000 hektar vinstokke.

Alsace vin og druesorter

Selvom Alsace er primært kendt for sin hvidvin, fremstilles der også rødvin, mousserende vin og sød vin. Takket være regionens klima betyder dette også at der er forskellige druesorter, hvor de syv  primære er Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Muscat og Sylvaner. 

Druesorten som er lettest at lave vin på, og den som modner først er Pinot Blanc. De mere ustabile og følsomme overfor klimaet er Gewürztraminer og Muscat, hvorfor også mange vingårde planter forskellige druesorter for at sprede risiko og kvalitet.

Druesorter og smag

Vine fra Alsace handler først og fremmest om aromaer fyldt med blomster og fersken noter. Vine giver også et pift af syre med samtidig en rig tekstur fra moderat alkohol – nogle vine har 14-15% alkohol. Med Alsaces brede udvalg af druesorter kan man vælge et mangfoldigt udvalg af smagsnoter.

  • Pinot Blanc har en frisk og mør, men samtidig smidig og delikat smag på samme tid.
  • Sylvaner er livlig og let med frugtig smag
  • Riesling har en stram, tør og fokuseret smagsnote.
  • Muscat har intens aromatisk smag men samtidig tør og sprød.
  • Pinot Gris byder på afbalanceret smag som er rig og generøs.
  • Gewürztraminer er kendt for sine eksotiske og kraftige aromatiske smagsnoter.
  • Pinot Noir, som den eneste Alsace rødvin, har frugtige, lette og friske smagsnoter.

Appellationer Alsace

For at forstå bedre hvordan vine er opdelt i Alsace, er det også godt at kende til appellation AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Denne opdeling er med til at diktere alt fra tilladte druesorter til vinmarker og deres tæthed – med andre ord. hvor langt fra hinanden vinstokke er m.m. Derfor, for at forstå Alsace vin, er det en stor fordel at forstå de tre største AOC’er.

Alsace AOC (92% hvide stillevin)
Her udsættes vine for en smagstest af Institut National des Appellations d’Origines, hvor etikken nævner druesorter, lokationer m.m. Denne kategori repræsenterer også den største del af produktionen – 74% af den samlede vinproduktion, hvoraf 92% er hvidvine.

Crémant d’Alsace AOC (Mousserende vin og rosé vine)
Vine som er fremstillet af champagnemetoden med druesorter Point Blanc, Pinot Noir, Riesling eller Chardonnay.  Det er en vin og mousserende vin af høj kvalitet med sin sprøde og delikate smag er meget populær i Frankrig, og en tredjedel eksporteres til resten af verdenen.

Alsace Grand Cru AOC (Begrænset særlige vingårdsvine)
Disse vine skal opfylde meget høje kvalitetskrav og strengere standarder end dem som er omtalt i AOC Alsace. Vine kommer fra druesorterne Riesling, Muscat, Pinot Gris og Gewurztraminer. På disse viser etiketter druesorter, årgang og et af 51 Grand Cru lokaliteter.

Få den bedste smag ud af dine Alsace vine

Alsace druer er med til at fremstille fra de tørreste til de mest kraftfulde vine, som giver fantastiske og uendelige kombinationer når det kommer til mad – men for at få den bedste smagsoplevelse er det også vigtigt at opbevare Alsace vine korrekt, og servere dem på den rette temperatur. 

Vine bør serveres køligt, og helst ved temperaturer mellem 8-10 grader mens Alsace mousserende vine serveres mellem 5-7 grader.  For at opnå den bedste opbevaring skal vinene fra Alsace opbevares vandret på mellem 10-15 grader – eventuelt i kælder hvor der ikke er for tørt eller for fugtigt.

Relaterede emner til Alsace vinregion

Alsace orangevin

Alsace rødvin

Alsace vinrute

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)