Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Hvad betyder brut champagne?

Bryllupper, fødselsdage, nytårsaften – livets bedste og festlige øjeblikke kalder uden tvivl på Champagne. Dog er udvalget af champagne og mousserende vin, hvilket kan være svært at vide hvad man skal vælge – og hvad betyder Brut, Demi Sec, Doux på flaskernes etiketter.

Champagner laves af druesorter i Frankrig, også kendt som Champagne-regionen, og Brut Champagne er ikke en undtagelse. Mange af os har stødt på ordet “brut” i forbindelse med champagne og mousserende vine, men det er ikke sikkert at alle ved hvad det betyder. 

Brut er det franske ord for tør, som anvendes til at referere til en tør mousserende vin eller til at beskrive en champagne. Brut er den tørreste champagne, og laves med mindre end 12 gram tilsat sukker pr.liter. Dertil er Brut Champagne den mest almindelige type af mousserende vin.

Brut Champagne og smag

I og med at der er lavt sukkerindhold betyder at Brut Champagne vil være ret tør med mindre antydninger af sødme. I bund og grund er det en hvidvin, der er let fyldig og meget syrlig.  I visse tilfælde kan Brut Champagne have smagsnoter af blomster, frugt og mandler, dog vil dette være mindre bemærkelsesværdigt end semi sec og doux, da Brut Champagne er mindre sød.

Champagne - brut, sec eller demi sec

For at vide hvorvidt boblerne i flasken er tørre eller søde, er “dosage” eller sukkerniveauet svaret. Det kan være lidt forvirrende nogle gange når extra brut champagne, kan nogle gange være omtalt som extra sec, er i virkeligheden mindre tør end Brut Champagne. På trods af klassificeringen er extra sec i realiteten sødere end Brut Champagne, eftersom extra sec Champagne indeholder mere tilsat sukker – rettere sagt 12-17 gram pr.liter. Men selvom extra sec Champagne er sødere end Brut Champagne, er den ikke så sød som sec, demi sec eller doux eftersom disse oftest serveres som mousserende dessertvin

Tørhed eller sødme i champagne

Det kan være lidt af en udfordring at vælge den rette champagne, derfor ønsker du en klassisk champagne eller en flaske champagne som vil falde i de flestes smag – så er Brut Champagne et trygt valg. Dog vil du gerne blive lidt klogere på betegnelser på champagne flasker samt nogenlunde forventet smagsnoter, har vi prøvet at samle et kort overblik over betegnelser, smag og sukkerindhold

  • Brut Nature eller Brut Zero: Det er den tørreste Champagne, som er syrlig og intens med mindre end 3 gram sukker pr. liter
  • Extra Brut: Ekstra tør Champagne med op til 6 gram sukker pr. liter
  • Brut: Tør Champagne med  op til 12 gram sukker pr. liter
  • Extra Sec: Tør Champagne dog med lette antydninger af frugtig sødme med 12 til 17 gram sukker pr. liter
  • Sec: Brut Champagne med mere sukkerindhold men samtidigt godt afbalanceret med hensyn til søde og syre. Sec Champagner indeholder 17 til 32 gram sukker pr. liter
  • Demi-sec: Champagner med intens frugtsmag og høje i sødme med 32 til 50 gram sukker pr. liter
  • Doux: Den sødeste champagne som findes og indeholder over 50 gram sukker pr. liter

Forskelle mellem Brut Champagne og andre mousserende vine

Fællestræk for både Brut Champagne og andre brut mousserende vine er tørhed, men der er andre faktorer som adskiller dem. Først og fremmest er den vigtigste forskel at Champagne produceres i Champagne regionen i Frankrig, hvor druerne dyrkes i køligere klimaforhold. Druesorter som specifikt anvendes i brut champagner er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Når der er tale om andre mousserende vine, kan der anvendes forskellige druesorter som skaber unikke og karakteristiske smagsnoter. Dertil er det vigtigt at påpege at standarderne for Champagne produktion er høje i forhold til andre mousserende vine – dette betyder at champagner og brut champagner byder på højere kvalitet og komplekse variationer i smagsnoter.

Kombinér brut champagne med mad

Fantastisk som velkomstdrink til festlige lejligheder kombineret med saltede snacks som f.eks. peanuts, saltede mandler m.m. Derudover kan man også servere brut champagne ved middagsbordet, når der er tale om alt fra grillet kylling, østers og modne oste, da de er syrlige og tør, skærer igennem rige og fede smagsvarianter.

Relaterede emner til Champagne vinregion

Hvad er forskellen på Crémant og Champagne?

Hvad er mousserende vin?

Hvor længe kan en champagne holde sig?

Hvordan laver man champagne?

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)