Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Hvad er forskellen på Crémant og Champagne?

Der er ingen tvivl om, at Frankrig er kendt for verdens bedste mousserende vin heriblandt Champagne og Crémant som hovedsageligt er enten hvid- eller rosévine. Kigger vi på nogle nøgle forskelle mellem Crémant og Champagne, så er der markant forskelle når det kommer til deres sammensætning. Generelt er der lavere sødme eller sukker i Crémant  end Champagne. Derudover fremstilles Crémant vine af en bredere vifte af druesorter, som naturligvis også giver mere kompleks smag, samt mindre mousserende end Champagne. Champagne af syv varianter, hvor de mest brugte og vigtigste druesorter er Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. Når der er tale om Crémant, er der mange flere muligheder og varianter.

Sådan produceres Champagne og Crémant

Druesorter som anvendes for at fremstille Champagne dyrkes i køligere klimaer, som også giver vinen den karakteristiske syre. Champagne-metoden, som vinen laves på, betyder at vinen gennemgår en anden gerning på flasker, som giver champagne sine bobler. 

Når der er tale om Crémant produceres vinen i andre dele af Frankrig, hvor druesorter dyrkes i varmere klimaer, som giver vinen mere rundere og fugtigere smagsnoter. Crémant-metoden, som vinen laves på, gør, at vinen gennemgår anden gæring i en tank, der giver Crémant sine bobler. 

Derfor er den største forskel er metoderne som Champagne og Crémant er lavet på, samt de vidt forskellige druesorter der anvendes og giver unikke smag og karakter til disse mousserende vine.

Champagner - brut eller demi sec

Hvorvidt den ene mousserende vin er bedre end den anden afhænger faktisk af personlige præferencer. Nogle mennesker foretrækker smagen af Champagne, mens andre foretrækker Crémant.. 

Dykker vi lidt mere i smagen af Crémant så er de generelt karakteriseret som høje i syre, tørre og lette til mellemfyldige. De mest almindelige Crémant er brut, hvilket betyder gram sukker pr. liter er lavere end 12. Champagne brut er mere tør end sec, og demi sec er sødere end sec. Derfor går brut meget godt til saltede snacks, hvor sec passer godt til noget sødt og demi sec er vinen til dem som foretrækker søde drikkevarer.

Crémant - alsidige smagsnoter

Alt afhængigt hvilke regioner Crémant mousserende vine kommer fra, kan disse have alsidige og ekstra aromaer. Crémant de Loire berømt for sin  lækre smag af citron, pære og honning, hvorimod vine fra  nordlige Bourgogne-regionen  kendetegnes ved sprøde og friske stilarter når det kommer til smagsnoter, og den sydlige  Bourgogne byder på mere modne og dristigere Crémant-vine. Dertil når der er tale om roséstilarter, byder smagsnoter mere på lækre aromaer af røde frugter såsom jordbær.

Regioner og druesorter

Crémant vine produceres i otte forskellige franske vinregioner, hvor det fulde navn på den mousserende vin fortæller om vinens hjemegn. Vinproducenterne følges selvfølgelig også regionale produktionsregler, hvor de forskellige regioner har egne karakteristiske træk og druesorter. 

  • Alsace: Auxerrois, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling
  • Bordeaux: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot, Muscadelle, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Sémillon
  • Bourgogne: Aligoté, Chardonnay, Gamay, Melon de Bourgogne, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Sacy
  • Die: Aligoté, Clairette, Muscat Blanc à Petits Grains
  • Jura: Chardonnay, Pinot Noir, Poulsard, Savagnin, Pinot Gris, Poulsard, Trousseau
  • Loire: Arbois, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Grolleau, Grolleau Gris, Pinot Noir, Pineau d’Aunis
  • Limoux: Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac, Pinot Noir
  • Savoie: Aligoté, Altesse, Chardonnay, Chasselas, Jacquère

Sådan kan du kombinere mad og champagner

Uanset og du er typen som kan lide at kombinere vine med mad eller nyde dem alene, så er Crémant vine til alle lejligheder og kombinationer. Vine fra Loire-dalen eller Limoux er ret gode til fisk og skaldyr. Er du tilhænger af stegte og krydrede madretter er vine fra Bourgogne, Limoux eller Alsace det fantastiske match.

Relaterede emner til Champagne vinregion

Hvad betyder brut champagne?

Champagne

Hvad er mousserende vin?

Hvor længe kan en champagne holde sig?

Hvordan laver man champagne?

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)