Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Hvad er mousserende vin?

Når der er tale om mousserende vin dækker disse ret bredt – heriblandt champagne, cava, crémant, prosecco og meget andet. Mousserende vine findes typisk som hvidvin og rosé, men der findes også rødvin. Mousserende vin har været forbundet med festlige lejligheder som kan nydes alene eller i forskellige madparringer og delikatesser. Selvom disse vine ligner hinanden på flaske er der store forskelle på smagen og hvor mange bobler der findes i hver flaske. Derfor lad os kigge nærmere på forskelle når det kommer til mousserende vine.

Champagne og mousserende vin

De fleste stiller ofte spørgsmål omkring forskellen mellem mousserende vin og champagne. Kort sagt er al Champagne mousserende vin, men ikke al mousserende vin er Champagne. Navnet på regionen i Frankrig er Champagne, Cava, det samme i Spanien og Prosecco i Italien. Fællesnævner for dem alle er, at de er mousserende vine.

Hvordan laves mousserende vin?

Vin tilsat kulsyre er i bund og grund mousserende vin. Under fremstilling af vin tilsættes gær til druesaften, idet det omsætter naturlige sukker i saften til alkohol. For at skabe bobler i mousserende vine afhænger af sukker. Det tilsatte sukker i blanding gærer under tryk på den enkelte flaske, som vinen hældes i. Under denne proces skabes kuldioxid samt boblerne.

Mousserende vine kan laves af alle druesorter – der findes både hvide, rosé og røde mousserende vine og afhængigt af producenternes stilarter på tværs gæring, blanding, ældning, sødme niveauer m.m. afspejles mousserende vins karakter og smag.

Prosecco - italiensk mousserende vin

Prosecco er det italienske alternativ til champagne, da den minder mest om Champagne når det kommer til stil, udtryk og smagsnoter. Prosecco laves i  den italienske region Veneto, der også er kendt for gode rødvine. Ligesom Champagne laves Prosecco med to gæringer. Når det kommer til smagsoplevelsen, er Prosecco ikke det samme som champagne, da der anvendes forskellige druesorter. Mere konkret lagres champagne længere tid på flaske end Prosecco, hvilket giver markant forskel. Dertil er smagen i Prosecco oftest karakteriseret med noter af æble honningmelon og lidt mere frisk i smagen. Boblerne vil i en Prosecco være lettere og de vil hurtigere dø ud og forsvinde end i Champagne.

Cava - spansk mousserende hvidvin

Cava, som den spanske pendant til Champagne, kommer fra den spanske region Catalonien og fremstilles fra hvide til rosé og fra tørre til søde. Kendt for dens bobler og lys gyldne farve er Cava mousserende vin, som er af høj kvalitet. Smagsmæssigt er cava mere let og rund i smagen end champagne. Cava karakteriseres ofte som en let, hvid og frugtig vin som passer til alle madtyper – især spanske retter, såsom fisk og tapas.

Bredt udvalg af mousserende vine

I vores udvalg kan du købe mousserende vine fra Domaine La Louvières fra Limoux ved foden af Pyrenæerne, og smage deres livlig og forfriskende samling af mousserende AOP Limoux-vine – ideel til alle typer festligheder eller til at ledsage nogle delikat smagte fisk og skaldyr.

I den østlige fod af Pyrenæerne producerer regionen Limoux kvalitets mousserende vine. Limoux vinregionen ligger i en smukke og uspoleret naturlige omgivelser, gjort berømt takket være dens dedikerede vingårde og vinbønder, hvoraf et flertal har nu omfavnet økologisk eller bæredygtigt landbrug. Regionen er anerkendt som oprindelsen af mousserende vine, fremhævet af et dokument fra 1544, der nævner “Blanquette de Limoux” produceret af munke fra et kloster i Limoux og Crémant de Limoux.. Vinregionen Limoux omfatter 7000 hektar vinmarker og 30.000 hektar skov. Der produceres i gennemsnit 90.000 hektoliter vin om året under “AOP Limoux” hvoraf 80 % er mousserende vin. Blanquette de Limoux, Blanquette méthode ancestrale, Crémant de Limoux and Limoux, de første tre dominerer produktionen i Limoux. Hoveddruerne der anvendes er Mauzac, i daglig tale kaldet Blanquette, og Chardonnay, Pinot Noir  samt Chenin Blanc.

Relaterede emner til Champagne vinregion

Hvad betyder brut champagne?

Hvad er forskellen på Crémant og Champagne?

Champagne

Hvor længe kan en champagne holde sig?

Hvordan laver man champagne?

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)