Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Bourgogne vindruer

Bourgogne er forbundet med sine to primære vindruer – Chardonnay og Pinot Noir. Til trods for at der er tale om to vindruer, er vine fra Bourgogne meget mere end blot udtryk for disse vindruer. Udover de Chardonnay og Pinot Noir, er der også andre druer som findes i Bourgogne – nemlig Aligoté, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, César og Gamay. 

Vine fra Bourgogne er prestigefyldte med fremragende smag  og duft – takket være de komplekse og unikke forhold mellem klima, vindrue sorter og jordforholde hus de forskellige vingårde. Alt dette har en stor indflydelse på, hvad der bliver hældt op  i et vinglas.

Pinot Noir

Gennem mange århundreder er Pinot Noir dyrket i Bourgogne vinregionen. Det siges, at Pinot Noir er symbolsk vindrue for regionen i dag, hvor den er plantet i store mængder på tværs af underregioner Côte d’Or, Côte de Beaune og Côte de Nuits, hvor druerne trives i de kalkrige jordforholde. 

Når der er tale appellationer, som regulerer disse to underregioner er reglen, at Pinot Noir kun kan anvendes til at fremstille rødvine. Dog er det væsentligt at påpege, at appellation Bourgogne Passetoutgrains AOC som giver mulighed for vingårde at blande Pinot Noir med andre druesorter, som bliver dyrket i den bredere region.

Alle typer druesorter er afhængige af de omgivelser de befinder sig i, hvilket heller ikke er en undtagelse for Pinot Noir. Vinstokke med denne vindrue er ikke kun følsom over for kulde, men også over for overproduktion. På den anden side er vindruen også heller ikke så glad for varme klimaer. 

Mens disse udfordringer er store for vingårde i Bourgogne – dog når disse udfordringer bliver  overkommet – er resultatet fantastiske vine som sprænger med duften af røde frugter og kirsebær. Praksis for mange vingårde i Côte d’Or er at lagre rødvinen på eg, hvor strukturen og smag har noter af kaffe, vanilje og

Chardonnay

Sammen med Pinot Noir er Chardonnay en integreret del af vinkulturen i Bourgogne. Chardonnay er en hoved  druesort i hvidvine som fremstilles i underregionerne Chablis, Mâconnais og Côte d’Or. 

Der er ingen tvivl om, at mangfoldigheden er skønheden når det kommer til hvidvine fra Bourgogne. Eftersom regionen er præget af geografiske variationer påvirker selvfølgelig smagsprofiler af hvidvine. Dette er resultat af de forskellige praksis ved fremstilling af hvidvine – for eksempel i Côte d’Or bliver vinen lagret på egetræsfade, hvorimod mange vingårde i Chablis foretrækker at undgå modning på ege så frugten taler for sig selv. 

Chardonnay er, i modsætning til Pinot Noir, mere fleksibel og nemmere at dyrke, og tilpasser sig bedre i forskellige klimaer og typer af forskellige jordbunde. Nogle af de fineste hvidvine stammer fra underregionen Côte d’Or, som er karakteriseret som elegante og stilfulde vine.

Andre vindruer i Bourgogne

Udover Chardonnay og Pinot Noir gemmer Bourgogne andre druesorter.
Den første dure er Aligoté, som er en hvidvins vindrue, som ikke findes i alle klassiske Bourgogne vine. Vine er lette citronvine, syrlige og er lette at drikke.

Den næste drue er Sauvignon Blanc, som faktisk er symbolet på Loire regionen, men findes også i Bourgogne. Denne vindrue er lidt repræsenteret i regionen, og plantet nord for Côte d’Or og vinene beskrives generelt at være frugtagtig. 

Migreret fra Nantes regionen er Melon en gammel druesort. Denne druesort kan være vanskelig at finde med få og sjældne undtagelser i områder af Chablis. Vingårde, som dyrker denne drue, anvendes den for at fremstille hvidvine, dog bruges den også til blanding for at fremstille mousserende vin Crémant.

Pinot Gris er en meget sjælden druesort i Bourgogne, hvor nogle vingårde i Côte d’Or har vinstokke med denne drue. Dog er denne druesort mest frodig i Alsace regionen. Pinot Blanc er også sjælden, men visse vingårde har vinstokke plantet med druesorten. 

En anden rød sort som Bourgogne har i ærmet er César, som anvendes til at lave garvesyre samt ret robust vin. Denne vin bruges, i visse appellationer, som blanding med Pinot Noir for at øge vinens farve samt alkohol.

Sidst men ikke mindst er der også Gamay druen, som kan roligt siges at være den vigtigste røde druesort efter Pinot Noir i Bourgogne. Region Beaujolais anvender denne druesort i en høj grad, hvor smagsprofiler på vine spænder fra lette til koncentrerede smagsnoter.  Disse vine har tendens til at være frugtige og smagsnoter af friske og røde frugter.

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)