Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Bourgogne hvidvin

Bourgogne regionen er kendt for at have det bedste egnede jordforhold til dyrkning af hvidvine. Chardonnay er den grønne druesort som Bourgognes store og kendte hvidvine fremstilles af. Det er også en druesort som nemt tilpasser sig vejrforhold samt bevarer sin friskhed og finesse, hvorfor det også er en drue som er nemt at dyrke.

Bourgogne hvidvine bliver  fremstillet i regionerne  Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise og Maconnais. Alle disse regioner har deres forskellige egenskaber samt jordbunds forhold som resulterer i unikke hvidvine. Samtlige af disse regioner drager nytte af semi kontinental klima og jordforholde som ler og kalksten. I fremstillingen af Bourgogne hvidvine er druesorterne Chardonnay, Aligoté, Sauvignon, Melon og Pinot Blanc de vigtigste.

Hvidvins druesorter

Chardonnay, som er den mest almindelige druesort, fremstiller højkvalitets hvidvine i Bourgogne. Nogle vil også sige, at Chardonnay er symbolet på Bourgogne. Vinene er kendt for at være afbalanceret, kraftige og fyldige med komplekse og intense aromaer. 

Aligoté giver let syrlige og friske citron vine, dog er dette ikke en drues som findes i alle klassiske Bourgogne vine. Den anden hvidvins sort er Melon. Det siges at Melon druen er migreret fra Nantes regionen, og er en gammel druesort. Grundet vanskeligheder for dyrkning af denne druesort og dennes følsomhed, findes denne i nogle vinstokke i områder af Chablis.

Sauvignon Blanc er lidt repræsenteret i regionen, og plantet nord for Côte d’Or og vinene beskrives generelt at være frugtagtig.

Pinot Blanc produceres i meget små mængder i nogle Bourgogne AOCer (såsom marsannay for eksempel). Pinot Blanc er også sjælden, men visse vingårde har vinstokke plantet med druesorten.

Bourgogne hvidvin og smagsnoter

Alt afhængigt af fra hvilket område Bourgogne vine er fremstillet i, varierer smagsnoter også. Dog generelt er hvidvine fyldige med noter af friske blomster, hvide frugter, mineraler, citrusfrugter, honning og krydderier. 

Hvidvinene er nemt genkendelige grundet deres klar og krystal guldfarve.  Det er vine som er vedholdende i smagen, friske, livlige og fine.  I og med at hvidvine har en bred vifte af smagsnoter betyder dette også at vine giver mange muligheder for mad parringer.  Generelt passer hvidvine godt til for eksempel skaldyr, fisk, fjerkræ, svinekød, svampe samt nogle typer af oste. 

Den ægte hvidvin fra Bourgogne er fremstillet på Chardonnay, og er produceret efter klassiske metoder. Dette vil sige, at der ikke bliver eksperimenteret med blanding af forskellige druesorter i Bourgogne. Hele målet med vinen fra Bourgogne er at skabe vine som smager og repræsenterer det område, den er produkt af.

Kort om Bourgogne

I det østlige Frankrig befinder sig vinregionen Bourgogne, hvor Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) er klassifikation som gør at vine opfylder standarder for kvalitet samt angiver, at vine er fremstillet i Bourgogne.  Dertil er regionen opdelt i fire hovedregioner, som står hovedsageligt for al vinproduktion i regionen, og de er Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune og Côte Chalonnaise.

 Her er det også værd at nævne, at underregionen Chablis udelukkende fremstiller hvidvine baseret på Chardonnay druen. De resterende underregioner fremstiller rødvine baseret på Pinot Noir, mens hvidvine også er fremstillet på Chardonnay druen. Selvom Bourgogne er en af verdens kendte vinregioner, så har den også kendt for sin ret indviklede klassifikations struktur, som opdeler vinmarker i niveauer af appellationer Grand Cru, Premier Cru, Regional vine og Landsby vine.

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)