Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Alsace druer

Alsace er kendt for sine unikke og prestigefyldte vine, hvilket er takket være det ideelle klima for druedyrkning. Vogeserne beskytter mod regnen, der kommer fra Atlanterhavet, mens lange og varmere somre giver druerne muligheden at modne langsomt, og dermed udvikle maksimal smag. Dette kombineret med jordbund og dens mangfoldighed skaber de mest bemærkelsesværdige omgivelser for druerne. 

Som alle vinregioner i verdenen er Alsace også kendt for en række druer, som er kendetegnet for denne region. Her er der tale om syv druer og disse kan opdeles i seks hvidvine og 1 rosé eller rødvin. Druerne Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Pinot Gris og Gewurztraminer er dem som bliver mest brugt i hvidvine, mens Pinot Noir bruges til rødvin eller rosé.  Det er også almindelig praksis i Alsace at vin for det meste er opkaldt efter druesorter, og ikke jorden hvor de bliver fremstillet – dette er også endnu en originalitet og unikt i Frankrig.

Historien bag druer i Alsace

Fremstillingen af vin har altid været tilstede i Alsace regionen, og har udviklet sig gennem århundreder.

Eftersom  Rhinen krydser Alsace har det altid haft stor indflydelse på handel mellem Alsace, Tyskland, Østrig og Schweiz. Dette havde også indflydelse på druer som blev transporteret mellem landene, hvorfor også druerne vi ser i dag i Alsace har ikke kun oprindelse men også romanske og germanske indflydelse, som skyldes blanding af forskellige druer gennem århundreder. Her kan man tage Pinot Noir og Pinot Gris som kommer fra Bourgogne, Riesling fra Rhinlandet og Gewürztraminer fra Sydtyrol.

Som nævnt er der syv druesorter tilbage og bliver brugt flittigt for at fremstille Alsace vine. Druen Chasselas er ikke længere udbredt i regionen. Det er druer som giver almindelige bordvine og skal drikkes ung, da den ikke er god til lagring. Dog bruges den i sammensætning af Edelzwicker. Derudover er der Klevner som er gammelt navn for Pinot Blanc, og det er en drue som dyrkes af nogle vinproducenter. Andre gamle druer som er forsvundet er Pinot Meunier (rød), Malvoisi (Chasselas) og Chardonnay – dog er denne ved at blive genplantet og i visse sammenhænge danner en del af mousserende vine.

Riesling drue

Denne drue er både berømt og gammel, som er dyrket i Alsace siden romertiden. Det er en drue, der gennem årtier har været et stabilt udbytte og den mest udbredte drue i regionen. Druen er også anerkendt som en af de bedste hvide druer i verden, der  giver tørre, elegante og delikate frugtagtige vine. Riesling er grøn drue med lysegule reflekser. Vine fremstillet på denne drue passer godt med hvidt kød og skaldyr.

Gewürztraminer drue

Fyldige og delikate druer som for det meste dyrkes på bjergskråninger og har et lavt udbytte, da druen er følsom overfor klimaet. Druen er karakteriseret for sine frugtagtige og blomsteragtige smagsnoter samt kraftfuld og rund struktur. Desuden bruges druen i mange Cru vine samt Vendanges Tardives af høj kvalitet.  Gewürztraminer, er en grå drue med en tykkere skal og vinen kan nydes som aperitif, dessert eller til asiatiske retter.

Pinot Gris drue

Oprindeligt hed Pinot Gris Tokay, og er blevet dyrket i Alsace siden det 17 århundrede. Man har længe troet, at denne drue var importeret fra Ungarn og at det havde noget at gøre med Tokayerne fra Ungarn – dog er denne drue fra Bourgogne. Som den eneste rødvin drue er den kendt for sine rige, runde og komplekse aromaer. Den bruges også i Grand Cru vine, da drues ældes godt. Pinot Gris er en mørkere drue, af en falmet lyserød farve som er god til ældning. Vine baseret på denne drue er perfekt til svampe, fløde, hvidt kød, butterdej, vildt, fisk i sauce og mange andre kombinationer.

Pinot Blanc drue

Det er almindeligt at vine i Alsace som er solgt under Pinot Blanc er lavet enten af Pinot Blanc drue alene eller af en blanding med Auxerrois. Disse varianter giver ikke kun friske og smidige vine, men også frugtige og fyldige.  Auxerrois forekommer sjældent på vinens etiket, men den bliver brugt til at lave Crémant d’Alsace og Edelzwicker. Pinot Blanc, en mørkere grøn drue med gule reflekser, er en sort, der forblev lidt kendt uden for Alsace i lang tid. Her skelnes der mellem to sorter som er tæt på Pinot Blanc – Pinot d’Alsace som er den “ægte Pinot” som har en mere naturlig syre som er med til at give vinen glathed og fugtighed. Den anden sort er Pinot Auxerrois, som er Pinot fra Auxerre, er kendt for højere koncentration af naturlige dukker og er mere alkoholisk. Alsace hvidvin med Pinot Blanc drue kan nydes i enhver situation og passer godt til enkelte retter.

Pinot Noir drue

Druen er dyrket siden middelalderen i Alsace, og er den eneste vin som fremstiller pink eller rød vin som er lette i farven, frugtige og ikke tanniske. Pinot Noir er en mørk blå drue og faktisk den eneste røde druesort fra Alsace. Denne frugtige rødvin passer perfekt til vildt og rødt kød.

Sylvaner drue

Druen er siden det 18.århundrede blevet dyrket i Alsace, men er oprindeligt fra Østrig. Vine fremstillet af denne drue er lette, livlige med subtile frugtagtige smag. Sylvaner er en lysegrøn drue og hvidvine fremstillet med denne drue er perfekte til skaldyrstallerken, fisk og  forretter.

Muscat drue

Muscat er dyrket i Alsace siden det 16.århundrede, og adskiller sig fra sydfransk Muskat med sin tørre karakter. Druen fremstiller vine som er tør og sprød, men giver også intense aromaer. Druen er lysegul med gyldne reflekser og tør vin med markant fugtighed. Vinen med Muscat druen er vidunderlig til appetit og kan nydes alene.

Mangfoldighed i druer - mad kombinationer

Alsace druer er med til at fremstille fra de tørreste til de mest kraftfulde vine, som giver fantastiske og uendelige kombinationer når det kommer til mad – her kan du nemt finde vine fra Alsace som du kan kombinere til alt fra fisk og skaldyr, til fjerkræ, fra ost til dessert eller blot til nydelse uden mad.

Derfor, alt afhængigt af hvad du byder på af mad til dine venner eller dine nærmeste, kan du roligt servere det med vine fra Alsace.

Relaterede emner til Alsace vinregion

Alsace orangevin

Alsace rødvin

Alsace vinrute

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)