Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Druesorter i Rhône vine

Rhône-dalen er et enormt og mangfoldigt vinområde, hvor der er et stort udvalg af vine samt appellationer. Forskellen mellem det nordlige Rhône og det sydlige Rhône i forhold til blandt andet klima og jordtyper betyder også et bredt udvalg af vine i forhold til smag, struktur og kompleksitet.

Druer og vinfremstilling

Når der er tale om druesorter og vinfremstilling i den nordlige del af Rhône, er der kun en rød druesort, som er tilladt ved reglerne – nemlig syrah. Det skal dog også nævnes, at vin producenterne  har mulighed for at blande op mod 20% af hvidvinsdruer med deres rødvine. Denne praksis er mest i området og appellationen Côte Rôtie.

Grunden til at Syrah druen blandes med andre hvidvinsdruer er for at tilføje kompleksiteten, forskelligartede kvaliteter i teksturen samt blødgøre vinen. Nogle af andre appellationer fra det nordlige   Rhône tillader også rød-og hvidvinsdruer. I Nordrhône er Roussanne, Marsanne og Viognier de vigtigste hvide druesorter. For eksempel anvendes druesorten Viognier som blandingsdrue i Côte Rôtie.I Sydrhône  bliver det lidt mere kompliceret når der er tale om druesorter. For det første er der 13 druesorter, som er tilladt ifølge appellation-lov. Nogle af de vigtigste druesorter er Grenache, Syrah, Mourvèdre, Picpoul, Terret Noir, Counoise, Muscardin, Vaccarèse, Picardan, Cinsault, Clairette, Bourboulenc, Grenache. Det er også tilladt at blande hvidvins druesorter med røde druesorter, hvilket også er en praksis i Châteauneuf-du-Pape.

Primære druesorter i Rhône-dalen

Druerne er selvfølgelig det essentielle element  i vinfremstillingen, og hver drue tilføjer  karakter til vinen. Den perfekte balance mellem druen, tannin, syrlighed og alkohol resulterer også i  fantastisk vin. Druer er uden tvivl komplekse frugter, der tilbyder utal af smag, aroma og karakter, som giver Rhône-vine deres struktur og personlighed.

Syrah

Syrah er en rød drue som giver fast tannin og smagsnoter af brombær-og ribs frugter. Den smager af sort peber, tjære og røg og har en intens mørk farve. Det er en drue, som byder på fleksibilitet og kan producere vine i stilarter fra elegant til vine fyldt med frugt.

Marsanne

Marsanne er ikke kun en hvid drue som er fleksibel og findes i hele Rhône-dalen. Oftest anvendes druen til blandinger med Roussanne. En drue som smager af melon og mineraler, gør den til en vigtig del af mange vine, som ønsker at udtrykke terrænet  på deres sted.

Roussanne

Roussanne er en hvid  drue som har en rig tekstur med noter af blomster, aromaer og smager af honning og pærer. Det er også en druesort som har et fantastisk lagringspotentiale. Dog kan Roussanne druen være vanskeligt at dyrke, hvorfor den i mange dele af verden er blevet erstattet af Marsanne druen.

Viognier

Viognier er en hvid drue som oser af noter af fersken, abrikos og citrusblomst. Den har en rig og forfriskende smag i munden. Viognier dyrkes i den nordlige Rhône-dalen og er kendt for at være hvidvins blandingsdrue.

Grenache

Grenache, også kendt som Grenache Noir, er en rød  drue som er kendt for at give tannin, syre og frugt. Det er også den mest plantede drue i Rhône-dalen. Druen smager af kirsebær og ribs med noter af krydderier af sort peber, mentol og lakrids.

Mourvèdre

Mourvèdre er en rød  drue kendt for at bidrage rygrad, struktur og ældning potentiale. Druen har smagsnoter af moden blomme og jordbærfrugt når den er ung, og når den bliver ældre har druen smagsnoter af læder og trøfler.

Carignan

Carignan er en rød drue som giver kraftfulde og intenst farvede vine  med stærke tanniner. Carignans smagsprofil er røde og sorte frugtnoter samt regionens kendte noter af garrigue. Pebrede og balsamiske noter udvikles med tiden som Carignan modnes.

Grenache Blanc

Grenache Blanc er den tiende mest udbredte hvide drue i Frankrig. Druen har fast syre, og noter af grønne æble- og citrus smag og aromatiske hvide blomster. Druens smagsnoter og sprøde syrer betyder, at Grenache Blanc er en god drue til blanding, fordi den blandt andet fremhæver andre hvide Rhône druer og deres karakter.

Bourboulenc

En gammel hvid drue fra regionen omkring Avignon. Det er en drue som er anerkendt i Frankrig for sin kraft og stærke karakter i noter af blomster, og dens evne til at opretholde sine syrer i det varme klima. 

Relaterede emner til Rhonedalen

Rhônedalen

Rhône vin festival

Nordrhône vin vs. sydrhône vin

Scroll to Top
logo-black

Bekræft at du er over 18 år

Wine Box 0 (De Tre Aromaer)

DKK 844

Vingård: Château la Liquière
Indehold i smagskassen :
2 x Les Amandiers (Rødvin)
2 x Les Amandiers (Rosévin) 
2 x Les Amandiers (Hvidvin)