Alsace orangevin
Alsace – en vinregion i det nordøstlige Frankrig er kendt for sine unikke landskaber og klima, som er den vigtigste faktor for dyrkning af druesorter. Regionen byder vinelskere alle typer vine – dog er Alsace mest kendt for sine fantastiske hvidvine. Dog når der er tale om andre vintyper som orange vin, så er Alsace også en fransk vinregion, som altid kan findes på listen.
Orangevin er opkaldt for sin genkendelige og karakteristiske farve, som i mange tilfælde er en sommerlig ferskenfarvet. Smagsstruktur i orangevine er vidtrækkende og ret varieret ligesom det er tilfældet når der er tale om rødvin, hvidvin og rosé.
Alsace orangevin - druer og smag
Når det kommer til orangevin, er disse fremstillet på samme måde som rødvin og hvidvin. Sagt med andre ord gennemgår orangevin de grundlæggende elementer som fremstilling af de hvide og røde vine. Dog forskellen for orangevin og rosé afhænger af maceration – det vil sige hvor længe druemost forbliver i kontakt med drueskallerne. Orangevin får en anden smagsprofil grundet garvesyre skallerne indeholder end andre almindelige vine.
I princippet kan alle hvide druesorter anvendes for at fremstille orangevin – det hele afhænger af maceration og hvordan de enkelte druetyper reagerer på maceration processen. I tilfældet af Alsace orangevine vælger vinproducenter mellem de syv mest dominerende druesorter – Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Pinot Gris og Gewürztraminer.
Generelt set er orangevine kendt for en stærk og rå struktur, at have mere aroma end hvidvin – dog samtidig beholder vinene deres friskhed. Eftersom orangevine fremstilles på forskellige druer, kan vinen smage alt fra tørrede frugter som for eksempel fersken, appelsinskal og abrikos.
Orangevin er en vin som kan nydes alene eller nemt parres med al slags mad, hvor mulighederne er uendelige. Uanset om der er tale om fisk, krydret mad, oste, kød m.m. så er det noget orangevin kan klare. For at få den bedste smagsoplevelse ud af orangevin bør den ikke drikkes alt for kold, så man virkelig kan smage vinens fulde potentiale samt værdsætte dens struktur og smag.
Orangevins historie
Orangevine oplever en stor popularitet, og er en stor trend på restauranter, festlige sammenkomster og nydes en del året rundt. På trods af vinens popularitet og kan virke som en ny trend, har orangevin faktisk eksisteret i flere århundreder.
Flere indikationer peger på, at de første spor af orangevine stammer fra Georgien, hvorfor maceration teknik også er ret gammelt, og gennem årene er blevet interessant for mange vinproducenter verden over.
Uden at der er klare beviser på det, siges det at maceration teknikken er en del af Alsace vin tradition, og at det har været praktiseret gennem mange, mange år. Dette kan retfærdiggøres ved det faktum at de druesorter der findes i Alsace er optimale og egner sig rigtig godt til denne teknik. Som nævnt tidligere anvendes alle Alsace sorter til orange vine, og hvis nogle af dem skal fremhæves mere end andre, så er Gewurztraminer, Riesling og Muscat druer som giver nogle fantastiske vine ved maceration teknik.
Orangevin - altid naturvin?
Selvom orangevin mange gange nævnes i flæng med naturvin, så er orangevin ikke altid naturvin. For at en vin kan klassificeres som naturvin, skal vinen fremstilles af enten biodynamiske eller organisk dyrkede druer. Dertil foregår gæring uden kemiske tilsætningsstoffer, som kan være med til at påvirke udseende eller farve på vinen. Selvfølgelig kan orangevin være enten naturvin eller almindelig vin alt afhængig af fremstillingsproces.
Både i Alsace, men også verdenen over vælger nogle producenter at fremstille deres orangevine efter naturvins regler og i dette tilfælde betyder dette at der anvendes naturlig gær ved maceration og ingen temperaturkontrol. Derimod vælger andre vinproducenter at fremstille deres orangevine ved konventionelle dyrkede druer. Derfor er orangevin ikke altid naturvin.