Hvordan laver man champagne?
Mange foretrækker boblende Champagne til festlige begivenheder, men hvad er processen bag det fantastiske resultat. Mange vil nok blive overrasket over at måden Champagne bliver fremstillet på er ret ens fra det 17. århundrede. Processen for at skabe Champagnes smag og karakter er en ret traditionel, tidskrævende og ret streng proces. Lad os blive klogere på, hvad det endelig kræver at skabe verdens mest kendte og unikke mousserende vine.
Champagne - regionen
I det nordøstlige Champagne -region i Frankrig er det eneste sted hvor Champagne produceres. Champagne-området er kendetegnet for sit køligere klima samt karakteristiske jordbundsforholde. Metoden som champagne laves på er kendt som champagne-metoden eller traditionelle metoden, som typisk kan tage alt mellem 15 måneder og 3 år alt afhængigt af vinen.
Håndplukning af druerne
Som det første trin i fremstillingen af Champagne starter man med at høste druerne i månederne august til oktober. Perioden varierer, eftersom det afhænger af druerne og hvornår de er modne. Håndplukning af druerne er en tidskrævende proces, men druerne håndplukkes nemlig for at sikre at kun modne druer bliver brugt til vinen. De mest essentielle og populære druesorter som anvendes i fremstilling af Champagne er Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier, som også dyrkes i Champagne regionen. Alle druer som ikke dyrkes i dette område kan ikke bruges til Champagne, og kan derfor heller ikke kaldes Champagne – dette vil blot være mousserende vin.
Presning af druerne
De modne og håndplukkede druer samles i større mængder og bliver forsigtigt presset. Denne proces er ret vigtigt for at lave en god mousserende vin. Den essentielle pointe her er, at man får det maksimale ud af sukker og syre, og ikke pigmenter og tanniner, der som regel sidder i drueskallerne.
Den første gæring
I den første gæring hældes druesaften i rustfri ståltank eller egetræsfade og gæres i flere uger. Det er størst præference blandt vinproducenterne at gære noget eller hele vine i egetræsfade. Dog ved anvendelse af træfad er ikke kun dyrere, men også sværere processer, dog giver træfad mousserende vine dybere smagsnoter. I denne proces bliver det naturlige sukker i saften nedbrudt og der skabes helt tør stille vin.
Assemblage eller blanding
Den vigtigste del i fremstilling af mousserende vine er blanding af basis vine, og det har været en stærk tradition blandt franske champagne producenter at blander sig til en basisvine ved at blande forskellige druesorter, vinmarker og årgange. Blanding finder sted efter første gæring, som typisk finder sted efter fem måneder. Blanding processen er kunsten i sig selv, da det er afgørende for at Champagnen har en konsistent stil og smag hvert år.
Den anden gæring og aldring
I anden gæring tilsættes vinen liqure de triage – også kendt som en blanding af gær og rørsukker. Denne blanding dekanteres i tykkere glasflasker og derefter placeres i en kølig kælder.
Den anden gæring varierer i perioden fra en til tre uger, som betyder at alkohol og kuldioxid sker i flasken. Når kuldioxid opløses i selve vinen, bliver der skabt champagnebobler, som vi alle kender. De mousserende vine lagres efter gæring i kølige kældre i mindst 15 måneder for ikke-vintage og tre år for vintage.
Riddling
I dette stadie af fremstilling af mousserende vine er mere teknisk og er kendt som “riddling”. Processen går ud på at periodisk at rotere flaskerne, som resulterer i en løsning af gærceller, som bliver samlet i flaskehalsen.
Degorgement - brut, sec eller doux
Sidste stadie i fremstilling af mousserende vine er kendt som degorgement. Når alle gærrester har sat sig i flaskehalsen fjernes disse ved at anvende “lynfrysning”. Dette sker ved, at man i toppen af flasken drypper flydende kvælstof, som resulterer i at bærmen bliver til isklump, som udskydes, når man fjerner flaskeproppen. Det som er tilbage i flasken er ren Champagne.
Her er det ikke udelukket at der går en smule mousserende vin tabt, hvilket bliver toppen med vin hvor vinens sødme niveau justeres på samme tid.. Alt afhængigt af hvor sød eller tør mousserende vin skal være, doseres sukkerindholdet, og derfra klassificeres som brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi-sec eller doux.
Når der bliver lagt prop på flaskerne, skal Champagnen hvile i et par måneder, før den bliver sendt ud til champagne nydere. Dog kan dette selvfølgelig afhænge af Champagne type, stil og kvalitet den enkelte producent stræber efter at opnå.
Udvalg af mousserende vin og champagne
Fremstilling af champagne og mousserende vin kan beskrives som kompleks, dyr og tidskrævende – som kræver en del tålmodighed for at opnå unik og udsøgt Champagne, som er værd at vente på.
Er du på jagt efter fantastiske mousserende vine og champagner, kan du finde dem i vores brede udvalg, som passer til enhver lejlighed og begivenhed.