Bourgogne klassifikationer
Bourgogne er kendt og anerkendt som en fransk vinregion, som kan være både nemt og svært at forstå. Når der er tale om regionens druesorter, er det lige til, eftersom de fleste rødvine stammer fra Pinot Noir druesort, og de fleste hvidvine fra Chardonnay druesorten. Dog, hvor det kan blive lidt mere indviklet at forstå. Bourgogne, er de vidtstrækkende variationer i terroir opbygning af klassificering af vingårde, som medfører utallige vinproducenter m.m.
Definition bag klassifikation
En klassifikation eller Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) er i bund og grund juridisk defineret samt beskyttet betegnelse, som er med til at bestemmer det område hvor druesorterne kan dyrkes samt regler for tillader druesorter, udbytte, høst, beskæring, fremstillingsmetoder og niveauer for modenhed.
Klassifikation er hovedfaktoren i organiseringen af Bourgogne vinregionen, som er reference i Bourgognes mangfoldighed i 84 klassifikationer af vine. Dog er det blevet hævdet i mange år at Bourgogne havde omkring 100 appellationer. De resterende udgøres af Dénominations Géographiques Complémentaires (DGC’er) inden for Bourgogne AOC.
Historien bag Bourgogne klassifikation
Derfor, for at mindste lidt forståelse omkring Bourgogne regionen samt klassifikationer, er det et godt sted at starte med forståelsen af Bourgogne klassifikationer.
Det åndelige centrum for kristendom i Europa i middelalderen var Bourgogne området, hvor kirken var den største ejer af de fineste skovområder og vinmarker. Da den franske revolution udbrød, begyndte kirkens jord omfordelt til forskellige bønder og købmænd. Det var dette som medførte opdeling af Bourgognes vinmarker, som på daværende tidspunkt blev ejere af et par hektar jord hver.
Dette er hovedårsag til den opdeling af klassifikationer, som vi kender til i dag, hvor der findes en del fragmenterede vingårde. Når der er tale om vine i Bourgogne bliver disse opdelt i fire niveauer, som er Grand Cru, Premier Cru, Landsby vine og Regionale vine.
Grand Cru
Dette er det højeste niveau, når der er tale om klassifikation af Bourgogne vine. I Bourgogne findes der kun 33 Grand Cru vinmarker – og 24 af dem findes i Côte de Nuits området.
Disse top kvalitetsvine vil være markeret som Grand Cru, og kun indeholde vingårdens navn på etiketten. Disse vingårde anses som fremragende for deres mikroklima, historie og geologi.
Premier Cru
Det næste niveau i klassifikationssystemet repræsenterer de mere end 600 førende vinmarker i hele Bourgogne region. Druerne som anvendes i fremstilling af Premier Cru vine er typisk plantet i regionens berømte skråninger.
Disse vine kommer fra vingårde som er udvalgte i en klassifikation, som også vil fremstå på flaskens etikette. Vinstokke som kommer fra disse vinmarker har særlige klimatiske og geologiske træk, hvor klimaerne identificeres ved forskellige ejere.
Landsby vine
Hver landsby vin er Bourgogne vin, men alle er unikke på egen måde. I det tredje klassifikationsniveau dækker over vine, som kommer fra 44 landsbyer fra Bourgogne, som også repræsenterer næsten 40 % af regionens samlede vinproduktion.
Regionale vine
Det sidste niveau i klassifikationer er regionale vine, hvor der findes 23 AOC som passer indenfor denne kategori. Her omtales vine som Bourgognes mest generiske vine, der også kan have været fremstillet med forskellige blandinger af druer, klimaer og vinstokke.
I denne kategori bliver vine som Bourgogne Aligoté og Crémant de Bourgogne også omfattet. Denne klassifikation står både for hvid, rød eller rosé, og kan være mærket som AOC Burgundy, AOC Bourgogne Aligoté og AOC Crémant de Bourgogne.
Vinproducenter i Bourgogne
Det kan være lidt vanskeligt at præcisere hvor mange vinproducenter der er i Bourgogne, grundet komplekse sammensætning af vingårde og ejere i Bourgogne. Dog man kan komme lidt nærmere på hvilke typer eller former for producenter der findes.
Først er der avlere, som ejer vinmarker, og sælger druer eller ufærdige vine til større eller mindre virksomheder. Disse virksomheder, der køber vine – sætter deres eget præg og sælger vine under egne navne, som også fremstår på flaske etiketter.
Derefter er der også vingårde som har deres egne vinmarker og fremstiller deres egne vine, hvor vingårdens navn fremgår på vinflaskerne.
Den sidste form er såkaldte “kooperativer” eller en form for forening – i bund og grund ejes disse af en gruppe af avlere, som producerer og sælger vine fremstillet af druerne dyrket af deres medlemmer. Dette format eller praksis har en stor betydning i regionerne Chablis og Mâconnais.